Umjesto da Andrej Plenković, čelnik HDZ-a i predsjednik Vlade nakon vrijeđanja Republike Hrvatske i još jednog incidenta sa SDSS-om izbaci tu stranku kao koalicijskog partnera iz vlasti, ponovno prepušta donošenje odluka o koaliciji Miloradu Pupovcu.

SDSS-ov Milorad Popovac u srijedu će tako održati press konferenciju oko ostanka SDSS-a u koaliciji.

“Hrvatska javnost će biti obaviještena o tome kad bude vrijeme, a sutra će biti pressica na kojoj će se o tome govoriti”, rekao je Pupovac kratko novinarima u utorak prijepodne.

Inače, obraćanje Pupovca čeka se već danima, izjave ne daje već neko vrijeme, na press konferenciji SDSS-a nije se pojavio ni početkom rujna kad je Dragana Jeckov, nakon sjednice Predsjedništva stranke rekla kako će SDSS odluku o ostanku ili izlasku iz vladajuće koalicije donijeti na sjednici Glavnog odbora stranke, prenosi N1.

U međuvremenu, zbog Pupovčeve izjave kojom je usporedio Hrvatsku s NDH nižu se osude, ali i zahtjevi za isprikom. Koalicijski partner HSLS traži objašnjenje uz najavu izlaska iz koalicije ako se Pupovac ne ogradi od spornih riječi.

Sastanak koalicijskih partnera održan je 6. rujna, no ni nakon njega nije objavljeno mnogo detalja o konkretnom slučaju.

Premijer Plenković već je razgovarao s Pupovcem, a ovoga tjedna ponovno će razgovarati.

Podsjetimo, Milorad Pupovac je zbog napada na pripadnike srpske manjine, dok se još nije znao motiv istoga, ustvrdio kako je Hrvatska poput NDH, a Srpsko narodno vijeće čiji je bio donedavni predsjednik, podnijelo je kaznenu prijavu za navodni fizički napad na nacionalnoj osnovi, koji se po svemu sudeći nije dogodio. Za Radiosarajevo.ba ustvrdio kako je situacija u Hrvatskoj, u pogledu stanja mira, sigurnosti te poštivanja Ustava, zakona te međunarodnih ugovora nije dobra.

Tvrdi da se u Hrvatskoj pokušava rehabilitirati ustaštvo, u čemu, kako tvrdi, važnu ulogu imaju pojedini pripadnici Katoličke crkve, neke političke stranke i braniteljske udruge.

Neki zastupnici HDZ-a poručili su kako ne mogu vidjeti da će koalicija opstati ukoliko se Pupovac ne ispriča, a određene braniteljske udruge, prije svega HVIDRA, zatražila je raskid koalicije sa SDSS-om.

Također, proljetos je Milorad Pupovac, uvrijeđen alegorijama prikazanim na maškarama, najavio da razmišlja o povlačenju iz vlasti.

“Lutka – krnje Pupovac poruka je Andreju Plenkoviću koji je u spornoj karnevalskoj točki prikazan kao mali pastir s guskama u magli, koji pleše onako kako veliki Pupovac svira. Uostalom, pa kome do sad nije jasno tko drži konce u svojim rukama?! Narodu je!”, naglasila je kolumnistica Silvana Oruč Ivoš.

Ujedno su iz susjedne Srbije upućene oštre poruke Hrvatskoj, bez čvrstog odgovora našeg političkog vrha, dok koalicijski partner u pravilu nazoči srbijanskim proslavama umjesto hrvatskim, a reakcije na srpske provokacije izostaju ili su izuzetno blage.