Umrla od uboda pčele: Obitelj bi mogla dobiti 700.000 kuna

Tragedija se dogodila 27. travnja 2012. godine između devet i 10 sati izjutra kad je nesretna žena hodala poljskim putem iz Koprivničkih Bregi prema Glogovcu

Ukoliko presuda Općinskog suda iz Koprivnice koju je donio sudac Darko Magdić, postane pravomoćna onda će pčelari Rade Trbojević i njegov sin Željko morati isplatiti 700.000 kuna uvećano za kamate i troškove suda kao naknadu dvojici sinova Barice Matanović iz Štaglinca, koja je preminula od uboda brojnih pčela. Barica je u koprivničkoj bolnici 2. svibnja 2012. godine u 72. godini života.

Tragedija se dogodila 27. travnja 2012. godine između devet i 10 sati izjutra kad je nesretna žena hodala poljskim putem iz Koprivničkih Bregi prema Glogovcu. Naišla je na prikolicu s 90 košnica i pčele su je iz nepoznatog razloga napale. Očevici su ispričali da je prizor bio stravičan. Žena je nemoćno ležala pokraj košnica, a oko nje je bio gusti, tamni oblak pčela.

Pretpostavlja se da ju je više tisuća pčela ubolo. Ubrzo su stigli vatrogasci i Hitna pomoć, koje su pozvali poljoprivrednici iz obližnjih polja. Žena je odmah primila potrebnu injekciju te je prevezena u bolnicu, ali je nakon par dana izgubila bitku za život. Tijekom postupka sudski vještaci su potvrdili kako je uzrok smrti pčelinji otrov. Tijekom postupka je utvrđeno da su vlasnici košnice s pčelama postavili preblizu puta kojim je išla nesretna žena, a kojim su prolazile i druge osobe.

Oni su kamion s košnicama postavili na udaljenosti između sedam i deset metara a ne kako pravilnik nalaže da se mora udaljiti 50 metara od javnog puta. Stoga su sve osobe koje su tuda išle bile u koridoru izleta pčela i na taj način bili izloženi njihovom djelovanju.

Tijekom suđenja Trbojevići su poricali da su košnice na tom mjestu bile postavljene gotovo tjedan dana prije tragedije te da su se i neki ljudi žalili da su pčele pre blizu putu. Petrinjski pčelar je najavio kako će uložiti žalbu na ovu presudu. Najvjerojatnije žalba će sadržavati i dijelove iz iskaza koji su dali u prvostupanjskom postupku da nije sa sigurnošću dokazano da se radilo o njihovim pčelama, a što su svjedoci tvrdili.

(Visited 1 times, 1 visits today)