Ured predsjednice službeno potvrdio Bulju: Dvije i pol godine nisu zaprimili izvješće o radu Povjerenstva za praćenje srbijanskog pravosuđa!

Ovim je potvrđeno da je Vlada kršenjem ove odluke isključila predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović iz aktivnosti u kojoj predsjednica ima ustavne ovlasti...

Ured predsjednice RH obavijestio je saborskog zastupnika Mosta NL Miru Bulja da pune dvije i pol godine nisu zaprimili izvješće o radu Povjerenstva za praćenje provedbe prijelaznih mjera u pregovaračkim poglavljima 23. i 24. o pristupanju Srbije EU, niti je savjetnik predsjednice za vanjsku i europsku politiku dobio poziv za sjednicu Povjerenstva.
Ured predsjednice RH obavijestio je saborskog zastupnika Mosta NL Miru Bulja da pune dvije i pol godine nisu zaprimili izvješće o radu Povjerenstva za praćenje provedbe prijelaznih mjera u pregovaračkim poglavljima 23. i 24. o pristupanju Srbije EU, niti je savjetnik predsjednice za vanjsku i europsku politiku dobio poziv za sjednicu Povjerenstva.

Ured predsjednice RH obavijestio je saborskog zastupnika Mosta NL Miru Bulja da pune dvije i pol godine nisu zaprimili izvješće o radu Povjerenstva za praćenje provedbe prijelaznih mjera u pregovaračkim poglavljima 23. i 24. o pristupanju Srbije EU, niti je savjetnik predsjednice za vanjsku i europsku politiku dobio poziv za sjednicu Povjerenstva…

Ovim je potvrđeno da je Vlada kršenjem ove odluke isključila predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović iz aktivnosti u kojoj predsjednica ima ustavne ovlasti.

Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja koji je u Hrvatskom saboru tražio da se predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova na čelu s ministricom Marijom Pejčinović Burić, očituju o ovom slučaju, istaknuo je kako je sada potvrđeno da je Most s pravom upozoravao na eklatantno kršenje odluke prema kojoj se sjednice moraju održavati četiri puta godišnje. No, od kolovoza 2016. nije održana niti jedna sjednica, priopćili su iz Mosta.

“Vlada Andreja Plenkovića dozvoljava da Srbija nastavi ponižavati hrvatske žrtve srbijanske agresije. Do sada Srbija nije niti jednoj hrvatskoj žrtvi srbijanskih logora isplatila odštetu, a ministrica Pejčinović Burić već dvije i pol godine krši odluku Vlade i odbija sazvati hrvatsko Povjerenstvo u čiji rad je do 2016. bio aktivno uključen i gospodin Danijel Rehak, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora. Smatramo da ministrica i predsjednica Povjerenstva Pejčinović Burić kršenjem odluke Vlade nanosi štetu hrvatskim nacionalnim interesima, a štiti interese Srbije, koju je prethodno godinama savjetovala na putu pristupanja Srbije Europskoj uniji. Postoji sumnja u njezinu pristranost i zato je predsjednik Mosta Božo Petrov i pitao premijera Plenkovića zašto na njezino mjesto ne postavi osobu koja može nepristrano i u korist RH voditi to povjerenstvo, primjerice, ministra branitelja”, rekao je Grmoja.

Istaknuo je kako Most traži da se osigura zaštita dostojanstva i prava hrvatskih žrtava srbijanskih logora, jer je i pomoćnik ministra Medveda javno priznao da Srbija uopće ne surađuje u pitanju nestalih osoba.

“Ministrica Pejčinović tvrdi da su aktivnosti, nakon kršenja odluke podignute “na višu razinu”, pa treba javno postaviti retoričko pitanje: “Na višu razinu za koga, Hrvatsku ili Srbiju?” Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković na Hrvatskoj televiziji i službeno priznaje da Srbija opstruira suđenje srbijanskim počiniteljima ratnih zločina nad hrvatskim žrtvama. Kaže da na sastancima Srbija napada Hrvatsku i ne dostavlja dokumente. Kao da je to nešto najprirodnije, Bošnjaković priznaje da Srbija čak nije niti odgovorila na hrvatske prijedloge o organiziranju sastanaka sa službenim osobama iz Srbije. Nadalje navodi da je on išao u Srbiju ali da ništa nije urađeno po tom pitanju. Bošnjaković kao otegotnu okolnost prečesto spominje odmak vremena, ali je zaboravio da je on bio na poziciji i mnogo prije pa je mogao potegnuti to pitanje, ali je tad bio zaokupljen s progonom hrvatskih generala, posebice generala Ante Gotovine, kao i progon hrvatskih branitelja i časnika HV o fantomskoj istrazi oko nestvarnih topničkih dnevnika. Tu mu odmak vremena nije predstavljao problem, kada je po njemu i Šeksu trebalo locirati,uhititi i transferirati hrvatske branitelje u Hašku sudnicu. No, pored svega toga, ministrica Pejčinović Burić samovoljno i protupravno, bez donošenja nove odluke Vlade, odlučuje da ne treba poštivati važeću Odluku Vlade o održavanju sastanaka hrvatskog Povjerenstva zaduženog za praćenje srbijanskog pravosuđa u okviru ispunjavanja mjerila iz poglavlja 23 o pristupanju Srbije Europskoj uniji. Smatramo da je to nedopustivo”, naglašava Grmoja.

Istaknuo je kako se postavlja pitanje zašto Vlada Andreja Plenkovića ne uvjetuje Srbiji nastavak pregovora o pristupanju EU i otvaranje pojedinih poglavlja konkretnim rezultatima u procesuiranju ratnih zločina koji su počinjeni u Republici Hrvatskoj, rješavanjem pitanja naknade i obeštećenja hrvatskih logoraša, te stvarnom suradnjom u utvrđivanju sudbine nestalih osoba?!

Izvor-narod.hr

D.K.

DOKUMENT – ODGOVOR IZ UREDA PREDSJEDNICE RH KOLINDE GRABAR KITAROVIĆ.