(VIDEO) 10. prosinca 1999. smrt predsjednika dr. Franje Tuđmana – “Naša je majka samo naša hrvatska domovina!”

Godine 1995. dr. Franjo Tuđman zapovjedio je oslobodilačku akciju Oluja kojom je naša domovina zadobila punu slobodu na svom cjelokupnom teritoriju. Tuđman ima velike zasluge u održavanju i opstojnosti Bosne i Hercegovine pred velikosrpskom agresijom.

A 1971., u Jugoslaviji u vrijeme najgore patnje hrvatskog naroda i ‘hrvatske šutnje’, prije nego što je drugi puta zatvoren od komunističkih vlasti, dr. Franjo Tuđman je javno viknuo kada su drugi šutjeli: “Naša majka je samo naša hrvatska domovina!”.

Na današnji dan 10. prosinca 1999. umro je prvi hrvatski predsjednik i vođa hrvatskog naroda u teškom Domovinskom ratu dr. Franjo Tuđman. Bio je prvi predsjednik samostalne i demokratske Republike Hrvatske u najteže vrijeme njezine povijesti. Državničkom mudrošću i odlučnošću vodio je hrvatski narod u posljednjem desetljeću 20. stoljeća, u vrijeme njegove borbe za opstojnost i slobodu. Pod njegovim vodstvom Hrvatska se obranila od prvotno komunističke, a zatim četničke agresije. Godine 1995. zapovjedio je oslobodilačku akciju Oluja kojom je naša domovina zadobila punu slobodu na svom cjelokupnom teritoriju. Ima i velike zasluge u održavanju i opstojnosti Bosne i Hercegovine pred srpskom agresijom.

Najveća hrvatska vojna pobjeda u povijesti: Predsjednik Tuđman na kninskoj tvrđavi s ratnim zapovjednicima u Oluji

Ovaj veliki hrvatski političar i državnik nije se libio preuzeti kormilo nad „brodom koji tone“, a tako je izgledala Socijalistička Republika Hrvatska u Miloševićevoj Jugoslaviji krajem 80-ih godina prošlog stoljeća.

Izdajnička i udvornička uloga hrvatskih komunista naspram rastuće imperijalne velikosrpske agresije predvođene „srbijanskim voždom“ Slobodanom Miloševićem, dovela je hrvatski narod pred pitanje njegove opstojnosti uopće. Demografski i politički gotovo uništen hrvatski narod u periodu 1945-1990., najprije brojnim masovnim poslijeratnim ubojstvima i progonima, a zatim političkim i ekonomskim migracijama Hrvata na zapad, bila je situacija u kojoj su se Hrvati našli 1990. Pred vratima su se nalazile do zuba naoružana JNA spremna krenuti na goloruki hrvatski narod, stotine tisuća naoružanih mitingaša i četnika iz Srbije i Hrvatske koji čekaju samo ‘okidač za napad’, dok s druge strane hrvatska policija (milicija), obavještajne i druge komunističke službe su se nalazile premrežene pod vodstvom srbijanskih kadrova i većim dijelom projugoslavenski orijentiranih hrvatskih komunističkih ljudi uz časne malobrojne iznimke.

Jedan čovjek u tom kritičnom trenutku je stao na čelo hrvatskog naroda: prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman.

Hrvatski branitelji uz spomenik dr. Franji Tuđmanu

Tuđmanove neosporne zasluge možemo sintetizirati u nekoliko osnovnih točaka:

Dr. Franjo Tuđman je vodio tešku ratno-diplomatsku borbu 1990. i 1991. balansirajući između nužnog sukoba (rata) i diplomatske aktivnosti za međunarodnim priznanjem Hrvatske. Pod vodstvom hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana Hrvatska je obranila 70% svog teritorija pred premoćno naoružanim, brutalnim i nemilosrdnim neprijateljem.

Od 1991-1995. Franjo Tuđman je sa suradnicima organizirao osposobljavanje Hrvatske vojske koja je pritom izvela niz oslobodilačkih akcija koje su načele borbeni moral neprijatelja (Zapadna Slavonija, oslobađanje Dubrovnika i okolice, Maslenički most, Medački Džep, Kupres 94, akcije na Dinari i BiH, itd.) Godine 1995. predsjednik Franjo Tuđman zapovijeda, uz veliki rizik, oslobodilačke akcije Bljesak i Oluja u kojima je Hrvatska vojska do nogu potukla Srbe pred očima cijelog svijeta. Bio je to vrhunac političke i vojne doktrine prvog hrvatskog predsjednika kojom je Hrvatska pobijedila u ratu Srbiju i ideju Velike Srbije.

Hrabri Tuđmanov domoljubni govor u Jugoslaviji 1971., nakon čega je zatvoren: “Naša je majka samo naša hrvatska domovina!”

(Visited 1 times, 1 visits today)