(VIDEO) Četnička orgijanja za pravoslavni Božić na mjestima masovnih zločina i genocida

“Već godinama se pravoslavni vjerski praznici koriste kao prilika za javno slavljenje zločina genocida i njegovih počinitelja, ugrožavajući tako svaku šansu za suočavanje sa prošlošću i međureligijski dijalog u Srebrenici”, navode iz Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, tužnog mjesta genocida koje su počinili zločinački četnici.

Umjesto pokajanja zbog neviđenih pokolja, i ove godine su se pored ovog mjesta orile četničke pjesme, iste one pod kojima su četnici klali nevine ljude na ovim prostorima i u NDH u II. svjetskom ratu i u BiH u posljednjem ratu.

Proslava Badnjaka i Božića u Foči, Bratuncu, Srebrenici, Zvorniku, Višegradu i drugim mjestima u BiH uz rijeku Drinu gdje je su četnici počinili brojne zločine u II. svjetskom i posljednjem ratu, pretvara se iz godine u godine u mjesto provokacija, zastrašivanja, četničkih pjesama i pucnjave.

Pucnjava, četničke pjesme, prijetnje i zastrašivanja redovita su pojava za pravoslavni Božić u Republici Srpskoj, zločinačkoj tvorevini koja je nastala na genocidu nad Hrvatima i Bošnjacima.

Za ovaj Božić u Višegradu su pripadnici Ravogorskog četničkog pokreta, nakon postavljanja drva badnjaka ispred crkve Svetog Nikole u Draževini, vjerski obred okončali pucnjavom i pjevanjem četničkih pjesama, vozeći se u koloni kroz grad, piše inforadar.ba

Gotovo identično ponašanje zabilježeno je i u Srebrenici, mjestu u kojem je srpska vojska zajedno s četnicima počinila genocid neviđenih razmjera u modernoj povijesti Europe nakon II. svjetskog rata. Što je još gore, provezli su se neposredno uz Memorijalni centar Potočari, u kojem su sahranjeni posmrtni ostaci Bošnjaka stradalih u genocidu koji su na području te općine počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba tijekom 1995. godine.

Sve to izazvalo je i strah i ogorčenje i istinsku zabrinutost Bošnjaka i drugih ne-srba u tim mjestima i otvorilo pitanje kako je moguće da se i 25 godina od okončanja rata takvi ekscesi događaju – ali i da na njih nema institucionalne reakcije?

Mirna Miljanović, načelnica odsjeka za odnose s javnošću MUP-a Republike Srpske, rekla je da policijske uprave Foča i Zvornik (u čijem je sastavu stanica policije Srebrenica) nisu zaprimile “nijednu prijavu građana ili nekog od udruženja ili organizacije vezanu za ugrožavanje nacionalne sigurnosti bošnjačkog stanovništva”.

Podsjećamo da se svake godine u Višegradu na rijeci Drini, uz granicu sa Srbijom, okupljaju četnici u ratnim odorama te se postrojavaju na središnjem gradskom trgu. A pritom se slavi četnički general iz Drugog svjetskog rata Draža Mihailović uz ikonografiju i pjesme u kojima se prijeti klanjem i progonima.

Riječi pjesme koje su pjevaju u Višegradu, mjestu opetovanih četničkih zločina, glase:

“Biće opet pakao i krvava Drina
Evo idu četnici sa srpskih planina”

ili

“Da se Dražin barjak vije ne bi bilo Albanije
I bila bi Ravna Gora na tri južna Srpska mora”

Poslušajte i sami kakve četničke pjesme se javno pjevaju po gradovima Republike Srpske:

Podsjećamo, Višegrad je mjesto krvavih četničkih orgija i zločina i u II. svjetskom kada je ovaj grad bio dio Nezavisne Države Hrvatske i u ovom posljednjem ratu kao dijelu države Bosne i Hercegovine.

(Visited 1 times, 1 visits today)