Nakon 75 godina ekshumirano je 800 žrtava iz jame Jazovke, javlja Ministarstvo hrvatskih branitelja, podsjećajući da je istraživanje partizanskog zločina iz 2. svjetskog rata vodilo Ministarstvo branitelja.

Tajna strogo čuvana 75 godina naposljetku je izišla na svjetlo dana. Iz jame Jazovke nedaleko od Sošica na području općine Žumberak proteklih dana izvučeni su posmrtni ostaci više od 800 žrtava masovnog ubojstva tijekom i nakon završetka Drugoga svjetskog rata.

Među žrtvama su, uz zarobljene pripadnike ustaške i domobranske vojske, bili i ranjenici, medicinsko osoblje i časne sestre koje su pripadnici partizanskih jedinica prisilno odveli iz zagrebačkih bolnica Sv. Duh, Sestre milosrdnice i Vrapče, nakon bitke kod Krašića 1943., potom i u svibnju 1945. godine.

Terensko, odnosno speleološko istraživanje kao i ekshumacija posmrtnih ostataka, koje je provela Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja, donijelo je odgovore na brojna pitanja otvorena tijekom posljednjih desetljeća.

Jamu Jazovka otkrio je karlovački speleolog Mladen Kuka 22. siječnja 1989., nakon čak 14 godina tajne istrage. Deset godina poslije, u kolovozu 1999. karlovački su speleolozi, uz pomoć patologa prof. dr. Žarka Danilovića, počeli s detaljnim registriranjem žrtava Jazovke, unutar jame, bez izvlačenja posmrtnih ostataka na površinu.

Pretragom je uočeno da su žrtve prije bacanja u jamu vezane žicom, a likvidirane su mahom metkom u zatiljak.

Iz jame Jazovka, u pet intenzivnih radnih dana, izvađeni su posmrtni ostaci najmanje 814 osoba te se odmah po završetku ekshumacije pristupilo utvrđivanju minimalnog broja žrtava (MNI) temeljem brojanja bedrenih kostiju

Proteklog tjedna, od ponedjeljka 13. do petka 17. srpnja 2020. godine Ministarstvo hrvatskih branitelja provelo je zahtjevne i složene terenske aktivnosti na području općine Žumberak. Terenske aktivnosti uključivale su speleološko istraživanje i ekshumaciju posmrtnih ostataka iz jame Jazovka te probna iskapanja s ciljem utočnjavanja druge jame Jazovka 2.

Ekshumacija posmrtnih ostataka iz Jazovke provedena je temeljem Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja i sudskog naloga izdanog od strane nadležnog Županijskog suda u Zagrebu.
Po prvi put od otkrića postojanja jame Jazovka, sustavno se i po svim pravilima struke pristupilo ekshumaciji posmrtnih ostatka žrtava iz speleološkog objekta.

Iz jame Jazovka, u pet intenzivnih radnih dana, izvađeni su posmrtni ostaci najmanje 814 osoba te se odmah po završetku ekshumacije pristupilo utvrđivanju minimalnog broja žrtava (MNI) temeljem brojanja bedrenih kostiju.

Nakon provedene ekshumacije, jama je još jednom detaljno pregledana kako bi se utvrdilo da su svi posmrtni ostaci izvađeni. Dno jame dokumentirano je od strane Ministarstva hrvatskih branitelja i Ministarstva unutarnjih poslova.

Prema prikupljenim saznanjima nadležnih međuresornih službi radi se o žrtvama Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja. Prema iskazima svjedoka, žrtve su u jamu bacane u više navrata, nakon bitke za Krašić 1943. godine te nakon završetka rata 1945. godine.

Paralelno s ovim aktivnostima temeljem prikupljenih saznanja nadležnih međuresornih službi provedena su probna iskapanja s ciljem utočnjavanja moguće druge lokacije Jazovka 2. S obzirom na prikupljena saznanja i iskaze ljudi o zabetoniranom otvoru moguće druge jame pristupilo se pregledu terena na četiri mikrolokacije u neposrednoj blizini Jazovke probnim iskapanjima, međutim nalazom nisu potvrđena saznanja. Ministarstvo će u narednom razdoblju nastaviti s daljnjim prikupljanjem saznanja koja mogu biti od koristi u budućem operativnom radu na terenu.

Tijekom terenskih istraživanja savjetodavnu potporu Ministarstvu hrvatskih branitelja na terenu dao je i Mladen Kuka, speleolog koji je 1989. godine otkrio jamu Jazovku te kroz sve ove godine prikupljao vrijedna saznanja o grobištu.

Posmrtni ostaci bit će prevezeni na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku Zagreb gdje će se provesti njihova antropološka obrada. Zatim slijedi njihovo dostojno i trajno zbrinjavanje čemu će prethoditi zajedničko usuglašavanje oko lokacije izgradnje grobnog mjesta s jedinicom lokalne samouprave, mjesnom župom i udrugama koje njeguju sjećanje kako bi žrtve na dostojanstven način bile pokopane.

Svakom terenskom istraživanju Ministarstvo hrvatskih branitelja pristupa sustavno, profesionalno i odgovorno kao koordinator međuresornog procesa uz potporu ostalih sudionika koji obavljaju zadaće sukladno svojoj nadležnosti. Istraživanja se provode i u suradnji s udrugama koje se bave očuvanjem sjećanja na žrtve, kao i sa zainteresiranim pojedincima koji svojim vrijednim saznanjima pridonose procesu

Potresno svjedočanstvo Mladena Kuke, speleologa koji je prije 30 godina otkrio Jazovku, mogli smo čuti prije godinu dana kada je gostovao u emisjiji Bujica, voditelja Velimira Bunanca:

“Monstrumi su u jamu bacili sjemeništarce, ranjenike i časne sestre, kada sam ugledao taj strašan prizor prvo sam izmolio Očenaš!”, kazao je tada Kuka.

‘Ni mrtvima im nisu dali mira, 1990. godine uništili su bolničke popise na Svetom Duhu, kako bi prikrili tragove svojih zločina – ispričao je u Bujici na Z1 televiziji karlovački speleolog Mladen Kuka, koji je 22. siječnja 1989. godine, nakon punih 14 godina tajne potrage, pronašao jamu Jazovka i u njoj 480 ubijenih hrvatskih vojnika, ranjenika, sjemeništaraca i časnih sestara. U Bujici je rečeno da su tragove zločina pokušali prikriti Josip Manolić, Josip Boljkovac i ostali “dužnosnici koji su preokrenuli kapute, a imali su nečistu savjest”. Manolić je čak naredio Vjesniku povlačenje iz prodaje 30.000 komada već tiskane knjige ‘Jazovka’ na kojoj su radili prof. Josip Jurčević, Pavle Vranjican, Davor Butković – Žu i Branko Puzak.

Bujica je objavila fotografije Kukinog ulaska u Jazovku i Vranjicanijeve video snimke nastale 1990. godine. Davor Butković – Žu, alpinist iz Zagreba, spustio se krajem 90-ih i u Šaranovu jamu kod Jadovnog, no tamo, za razliku od Jazovke nije pronašao – baš ništa. To je potvrdio novinaru Bujice, a u emisiji je sve potkrijepljeno autentičnom snimkom.

I dok Pupovac sa ekipom tuguje nad praznom Šaranovom jamom, kod jame Jazovka nema ni dostojanstvenog državnog obilježja – izjavio je tada Mladen Kuka u emisiji i podsjetio kako je još 2015. godine na to upozorio aktualnu predsjednicu Kolindu Grabar – Kitarović i pozvao je da dođe na Jazovku, međutim, kao i njezini prethodnici Josipović i Mesić – nije došla, “čak ni poskrivečki”.