Zapovjedništvo specijalnih snaga je najelitnija postrojba oružanih snaga. To je postrojba koja ima i posebne zahtjeve za popunu. Ima nekoliko kriterija.

Prva je dragovoljnost pristupa u ZSS, najmanje devet mjeseci vojne službe na dan prijave, mora imati prvu razinu dočasničke izobrazbe, s najviše navršenih 35 godina, iznad toga se ne primaju jer smatraju da su stari. S najviše navršenih 28 godina prijavljuje se u postrojbu.

Kategorija tjelesne spremnosti je na visokoj razini, a sljedeći su psihička sposobnost i da, naravno, mora biti zdrav. U ZSS-u su vojnici i padobranci, ronioci, alpinisti itd. ZSS ima nešto manje od 300 pripadnika. Sad su to uglavnom osposobljeni operativci. Commando obukom bavi se od 60 do 70 ljudi.

Pripadnici ZSS-a su obučeni za tri temeljne zadaće: direktna akcija, specijalno izviđanje i vojna pomoć. Ta direktna akcija podrazumijeva sve napadne akcije, operacije u urbanom području, štićenje osoba, u smislu neke borbe.

Što se tiče vojne pomoći, pripadnici ZSS-a mentoriraju i daju pomoć nekim drugim snagama.

Sudjeluju u misiji u Afganistanu. Mentoriraju afganistansku specijalnu policiju. Obučavaju njihove instruktore, a ne pripadnike specijalne policije. Pripadnici ZSS-a su train to trainers.

Povratne informacije od afganistanskih specijalnih snaga su uglavnom pozitivne. Pripadnici ZSS-a su inače opremljeni puškama VHS te pištoljima HS i XDM, pišu 24sata.