Stanovnici Slavonskog Broda u svojeg prekosavskog susjeda odlaze u kupovinu i time značajno utječu na BDP tog kraja nekoć poznatog po mirnom suživotu svih triju entiteta. No danas su se stvari značajno promijenile i riječ ‘Bosanac’ za mnoge postaje poput psovke.

Bosanski Brod je pao 6. listopada 1992. i 8.000 Hrvata je nasilno protjerano iz svojih domova samo iz tog grada, a dan kasnije srušen je savski most kao simbol povezanosti dvaju gradova u bivšoj državi. Od tog trenutka Brod gubi pridjev ‘Bosanski’, a ponosni Bosanci preko noći pronalaze identitet koji im nerijetko ne priznaje ni ‘matica Srbija’. A kada krenu nogometna prvenstva – stvari poprimaju kataklizmičke nacionalističke razmjere. Prva ‘žrtva’ automobil je sa šahovnicom – vlasniku se vjerojatno unatoč upozorenjima nije dalo skidati koreografiju zbog pokojeg dnevnog rutinskog odlaska u Bosnu,donosi dnevno.hr.

Stanoviti Milan Stolić iz ‘Srpskog’ Broda tako je odlučio uzeti ‘pravdu u svoje ruke’ i sa slavonskobrodskog auta nasilno strgati hrvatsku navijačku šahovnicu s haube.

“Kao što rekoh, mi svoje ne damo, tuđe nam ne treba… Dobro, trebala mi ova krpa za brisanje podova…” Tim je riječima prokomentirao čin i zaslužio aplauz i brojne pozitivne komentare novih žitelja Bosanskog Broda koji su nakon pada Bosanske Posavine i etničkog čišćenja desetaka i stotina tisuća Hrvata nametnuli svoju supremaciju.

Od 1991. je mjesto s većinski hrvatskim stanovništvom prvo usvojilo ćirilicu, zatim i boje Mladićeve i Karađićeve Republike Srpske, da bi danas ostalo (barem na papiru) tek 19.78% hrvatskog puka.

“Dokle idu sa provokacijom sta im ovo treba u hrvatskoj “skidaju Srpske tablice” a ovaj ovako provocira to SRBINE nedaj da nas ponizavaju ruke ti se pozlatile” komentar je koji u potpunosti dočarava današnje stavove radikalnih lokalaca o dojučerašnjim prijateljima i susjedima, a pri tome ne misle na provokaciju prema BIH kao suverenoj zemlji, već isključivo kao ‘crvenu krpu’ separatistički nastrojenim bosanskim Srbima koji bi vjerojatno i danas potpisali pripajanje Republici Srbiji.

Neka institucije rade svoj posao.

Као што рекох, на своје не дамо, туђе нам не треба…добро требала ми ова крпа за брисање подова…

Опубліковано Milan Stolic Понеділок, 18 червня 2018 р.