U roku od četiri sata, hrvatske snage su iznenadnim napadom iz više pravaca oslobodile 40 km2 prostora i deblokirale prometnicu Karlobag – Gospić – Perušić – Otočac

Čvrstom obranom na glavnom neprijateljskom pravcu prodora iz smjera Novi Lički Osik, branitelji u Gospiću u rujnu 1991. su dobili priliku za osvajanje vojarni u Gospiću i Perušiću. Ojačani i naoružani, oslobađaju istočni dio Gospića i uspješno se probijaju do snaga u Ribniku, koje su do tada bile u okruženje, razbivši paravojne postrojbe koje su došle u potporu JNA i pobunjenicima.

Do snaga koje su bile u okruženju u području Lovinca, nije bilo moguće izvršiti proboj, stoga se civili i Hrvatske snage povlače preko Velebita u Starigrad. Za to vrijeme, Otočac se uspješno obranio i zauzeo vojarne na svom području. U tom trenutku, Brloška draga i Žuta Lokva, kao raskršće puteva, bili su pod nadzorom pobunjenika, držeći Otočac i Brinje u polu okruženju.

Od 23. do 26. rujna izvršena je koordinacija i priprema oslobodilačke operacije “Brlog”. Pokrenuta 26. rujna, u roku od četiri sata, hrvatske snage su iznenadnim napadom iz više pravaca oslobodile 40 km2 prostora i deblokirale prometnicu Karlobag – Gospić – Perušić – Otočac, koja je postala glavna prometnica iz pravca juga prema Zagrebu. Više možete doznati u priloženom videoklipu koji Večernji list objavljuje u suradnji s portalom Studio 23.