Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomen križa braniteljima na vinkovačkom Gradskom groblju te misom za poginule i nestale pripadnike postrojbe služenoj u Župnoj crkvi sv. Euzebija i Poliona, u Vinkovcima u subotu je obilježena 27. godišnjica ustrojstva 109. vinkovačke brigade ZNG-a, prve pričuvne brigade u Republici Hrvatskoj.

Ta je postrojba branila Vinkovce i okolicu na bojišnici dugoj 70 kilometara duž rijeke Bosut, a kroz brigadu je prošlo više od 9.000 branitelja. Oko 200 pripadnika brigade sudjelovalo i u borbama za Vukovar, pri čemu ih je nekoliko poginulo u samom gradu, a postoje i indicije i da je nekoliko pripadnika te postrojbe ubijeno na Ovčari.

U obrani Hrvatske u Domovinskom ratu poginula su 202 pripadnika te postrojbe, ranjeno je njih 640 dok se 24 pripadnika još uvijek vode na popisu nestalih. Za doprinos u obrani Republike Hrvatske brigada je odlikovana ordenom Red Nikole Šubića Zrinskog, Poveljom Vukovarsko-srijemske županije i Zlatnom plaketom “Grb grada Vinkovaca”.