Vladimir Putin dao je intervju news-kanalu na YouTubeu Russia Insight, koji će uskoro biti objavljen kao dokumentarni film naslovljen “Svjetski poredak 2018.”, a uoči skorih predsjedničkih izbora u Ruskoj Federaciji.

Neki dijelovi iz tog intervjua već su objavljeni, poput izjave da bi “uništio cijeli svijet ako bi opstanak Rusije bio u pitanju” te potvrđuju Putinovu zaoštrenu predizbornu retoriku. Putin se osvrnuo na pogreške koje je ruska politika učinila u 1990-ima, nakon sloma komunizma simboliziranog padom Berlinskog zida te jačanjem NATO-a i SAD-a. Riječ je o razdoblju prije njegova dolaska u Kremlj.

U spomenutom intervjuu Putin je kazao kako je Rusija trebala predvidjeti velike geopolitičke promjene širom svijeta nakon ujedinjenja Njemačke, ali se pokazala nesposobnom za to “gubeći tlo pod nogama”. Bilo je to vrijeme raspada Sovjetskog Saveza na čelu s Mihailom Gorbačovim te doba kada je na čelu Rusije bio Boris Jeljcin. “Ne samo što smo pridonijeli ujedinjenju Nemačke i povukli svoje trupe, već smo povukli i snage drugih istočnoeuropskih zemalja očekujući, naravno, da će NATO prestati postojati s okončanjem Varšavskog pakta ili da se, u boljem slučaju, više neće širiti”, kazao je Putin. Došlo je do nove geopolitičke borbe pod plaštom ideoloških napetosti i vala širenja NATO-a na istok. U tom smislu spomenuo je i bombardiranje SR Jugoslavije (Srbije i Crne Gore) 1999. godine, američke vojne intervencije u Iraku i Afganistanu te eskalaciju vjerskog ekstremizma na Sjevernom Kavkazu. “To se događalo jedno za drugim kao grom iz vedra neba, ali trebali smo to očekivati. Pa ipak, najblaže rečeno, pokazali smo nesposobnost i nemoć da shvatimo što će se dogoditi s Rusijom diljem svijeta nakon našeg jednostranog uzmaka”, rekao je Putin.