Mnoga se imena Vatrenih vrte na mercatu, bit će transfera ovog ljeta… Iz kadra koji je Zlatko Dalić vodio u ovoj akciji u dosadašnjim klubovima ostat će Lovre Kalinić (Aston Villa), Borna Barišić (Glasgow Rangers), Luka Modrić (Real), Marcelo Brozović (Inter), Duje Ćaleta-Car (Marseille), Milan Badelj (Lazio), vjerojatno Tin Jedvaj (Leverkusen), Alen Halilović (Standard Liege), Andrej Kramarić (Hoffenheim) i Bruno Petković (Dinamo), za ostale je potpuno otvoreno.

Skupi Kovačić

Antonio Conte ima ideju momčadi koja ne uključuje Ivana Perišića, novi trener Intera kupuje druge igrače, a eventualni transfer Omišanina mogao bi biti jedan od većih transfera Hrvata ovog ljeta. No kamo će Perišić, nema odgovora… Milanski bi ga klub rado zamijenio s Juventusom za braniča Cancela, što bi za i Perišića bila odlična stvar barem u jednom aspektu – vjerojatno bi počeo osvajati trofeje. No dojam je da će o njemu još biti puno riječi prije konačnog rješenja.

Marcelo Brozović zasad nema ponudu koja bi mu promijenila adresu boravka i pretpostavljamo da će odraditi još sezonu u Interu. U njegovu ugovoru stoji da do 15. srpnja može otići ako netko plati klauzulu od 60 milijuna eura, a potom jedino ako ga Inter pusti. S tim datumom klauzula prestaje vrijediti.

Mateo Kovačić spominje se po medijima kao mogući povratnik na San Siro. Real ga je voljan prodati, ali traži 50 milijuna eura. Zasad. Chelsea prema ugovoru nema pravo otkupa, no kako je Mateo bio registriran kod njih u minuloj sezoni, smiju mu ponuditi nastavak suradnje unatoč kazni u vidu zabrane transfera. Osim da je nakon Tunisa na odmoru, Kovačić ovog časa ne zna ništa…

U sličnoj je poziciji Filip Benković. Leicester, koji ga je lani doveo iz Dinama za 14,5 milijuna eura, traži da se pojavi na pripremama čim završi Euro U-21. Brendan Rodgers trenirao ga je u Celticu, međutim zasad mu nije poslao jasan signal hoće li mu ponuditi šansu u Premier ligi ili će ga poslati na još jednu posudbu. Kao i svima, i Benkoviću je bitno što će pokazati na Europskom prvenstvu.

I Mario Pašalić igrao je na posudbi, s Atalantom se probio u Ligu prvaka, u Bergamu su njime zadovoljni i žele otkupiti ugovor od Chelseaja, no trenutno tapkaju u mjestu. Chelsea traži 15 milijuna eura, tolika je prema ugovoru cifra pod kojom ga Talijani mogu preuzeti, ali zasad su ponudili 9 milijuna eura i pedeset posto budućeg transfera. Pašaliću, dakako, Atalanta nije jedina opcija, udice je bacilo još nekoliko klubova, a spominje se da nije nemoguće da se vrati u Milan, gdje je proveo jednu sezonu. Prvo se čeka rasplet na relaciji Atalanta – Chelsea.

Golmani na cijeni

Dinamo bi rado unovčio nekog od osvojih najvažnijih igrača, Španjolac Dani Olmo prvi je u fokusu, a golman Dominik Livaković odmah do njega. Iako u eter nije pušteno ime kluba na čija bi vrata mogao stati Livaković, Modri su ga odredili za transfer. Za Brunu Petkovića manje je vjerojatno da će već ovog ljeta napustiti Maksimir. Kao Dinamo, i Rijeka bi htjela naplatiti golmana, u izlogu je Simon Sluga.

Vruće ljeto

No osim Perišića i Kovačića, najveća su transferna pitanja Dejan Lovren i Domagoj Vida. Za obojicu je otvoreno hoće li ostati u Liverpoolu odnosno Bešiktašu. Oko Lovrena se priča zakotrljala zbog statusa pričuve, koji ne mora potrajati ako ostane. No, iz i oko Milana sve je više informacija kako bi taj talijanski velikan mogao krenuti u akciju dovođenja Lovrena.

te su se vijesti probile i do medija koji svakodnevno prate Liverpool, Englezi pišu kako će prvaci Europe tražiti minimalno 28 milijuna eura odštete za Lovrena. Vida je već duže u raznim kombinacijama od kojih nijedna nije bila dovoljno dobra ili za njega ili za klub. Ne bi čudilo da ostane na Bosporu.

Mile Škorić s 28 godina i debijem za Vatrene kani materijalizirati dosadašnji rad izvan Hrvatske. Mijo Caktaš nositelj je igre Hajduka, no hrvatski klubovi ne odbijaju ponude ako se nudi prava lova…

Josip Brekalo, jedan od najvećih talenata našeg nogometa, najavio je “ozbiljnu odluku” nakon Eura U-21. Čini se da kani napustiti Wolfsburg, osim ako ga novi trener, Austrijanac Oliver Glasner, ne uvjeri da će kod njega biti nositelj igre.

Kad su na obzoru potencijalni transferi Perišića, Kovačića, Lovrena, Vide ili pak Kramarića (što je manje vjerojatno jer je on sretan u Hoffenheimu, no pojavi li se kupac poput Bayerna, ni Kramarić, zacijelo, ne bi odolio), bit će vruće i zanimljivo ljeto. Pisat će se o Hrvatima svako malo ponešto…