Započelo obilježavanje 25. obljetnice Hrvatske ratne mornarice

sibenik-hrm

Svečano obilježavanje 25. obljetnice osnutka Hrvatske ratne mornarice (HRM) započelo je danas, 15. rujna 2016. godine, svečanošću otkrivanja spomen-ploče na mjestu ustrojavanja prvog zapovjedništva HRM-a, u Jadranskoj ulici 1 u Splitu.

Spomen ploču je otkrio gospodin Roko Vranić, otac prvog poginulog pripadnika HRM-a Josipa Vranića, uz nazočnost načelnika Glavnog stožera OSRH generala zbora Mirka Šundova, zapovjednika HRM-a kontraadmirala Predraga Stipanovića, članova 1. zapovjedništva HRM-a, roditelja poginulih pripadnika HRM-a i ostalih uzvanika, među kojima su bili predstavnici županijskih i lokalnih vlasti.

Načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov istaknuo je da otkrivanje spomen ploče ima dvojako značenje „kao skroman spomen na slavne dane naše prošlosti, ali i vrijedna poruka za buduće generacije da s jednakim žarom i ljubavlju, s kojom je osnovana Hrvatska ratna mornarica, rade na njezinom očuvanju.“ „Čestitam vam Dan HRM-a i 25. godišnjicu postojanja“, rekao je okupljenima general Šundov.

Zapovjednik HRM-a kontraadmiral Predrag Stipanović poručio je kako je to mjesto evociranja sjećanja na dane ponosa, slave, časti, domoljublja i hrabrosti koju su pokazali hrvatski mornari braneći ono sto je najvrjednije – svoju domovinu. „Svima vam zahvaljujem, a pogotovo članovima prvog Zapovjedništva HRM-a i budite uvjereni da ćemo svojim znanjem i vještinama nastaviti braniti najvrjedniji resurs Republike Hrvatske, a to je Jadransko more“, zaključio je zapovjednik HRM-a.

Umirovljeni admiral Ante Budimir, član prvog zapovjedništva HRM-a u svom je obraćanju istaknuo kako je Hrvatska ratna mornarica 1991. godine „u potpunosti ispunila svoju zadaću, oslobodila more i osigurala plovidbu, a ljudi su svoj posao radili časno i dostojanstveno.“

Program obilježavanja 25. obljetnice Hrvatske ratne mornarice danas, 15. rujna 2016., nastavlja se u Šibeniku, gdje će u 18.30 sati u katedrali Sv. Jakova biti služena sveta misa, a u 20 sati predviđen je koncert Klape i Orkestra HRM-a kao poklon građanima grada Šibenika.

Središnja svečanost održat će se sutra, 16. rujna 2016., također u Šibeniku, i tim povodom od 16 do 19 sati brodovi HRM-a u luci Šibenik bit će otvoreni za posjete građana.

(Visited 1 times, 1 visits today)