Malo hrvatsko selo Čanak kraj Korenice 10.12.1991. prije 27 godina stradalo u napadu JNA i lokalnih Srba. Šest mještana je ubijeno na okrutan način, a nekima se ni danas ne zna za grob.

Čanak je malo selo u Lici. Prije rata se nalazilo u sastavu Općine Titova Korenica.

Iako je ta općina imala većinsko srpsko stanovništvo, u Čanku su živjeli gotovo sami Hrvati (293 po popisu iz 1991.).

Zanimljivo je da je ovo malo selo doživjelo pogrom i u Drugom svjetskom ratu jer je tada gotovo 150 stanovnika nestalo ili bilo ubijeno. Gotovo slična sudbina zadesila je stanovnike malih hrvatskih sela u većinski srpskim dijelovima Like u vrijeme i krajem Drugog svjetskog rata, kao i na početku Domovinskog rata.

Hrvatska sela žestoko stradala

Par mjeseci u jesen 1991-e su lokalni Srbi i JNA pokušali osvojiti mjesto.

Ostala hrvatska sela u Lici su žestoko su stradala već prije, tako su krajem ljeta i u jesen 1991. pobunjenici i JNA razorili plitvička naselja: Vaganac, Poljanak, Matovinsku Lisinu, Selište, Koranu, Rastovaču, Grabovac, Saborsko i do kraja godine, sva plitvička naselja bila su posve “očišćena” od Hrvata.

Čanak je prvi put nastadao 23. studenoga 1991. kad su četnici uspjeli zapaliti dio sela, ali nisu uspjeli duže zadržati selo.

Okrutna ubojstva nakon osvajanja mjesta

Tek su 10. prosinca 1991-u u žestokom napadu osvojili mjesto te su ga nakon toga opljačkali, razorili i spalili. Ubili su šestoro seljana, među njima najokrutnije staricu Jagu Šnjarić.

Tukli su je pred kućom jer su htjeli od nje devize i zlato, a nakon što nisu našli što su tražili, zavezali su joj noge za jedan auto i vozili po cijelom selu. Ostali mještani su zaklani, ubijeni metkom u potiljak ili vješanjem.

Ukupno je u ratu ubijeno sedam civila i pet branitelja.

Dana 30. listopada 1994. uoči dana Svih svetih, s položaja koji je “držao” UNPROFOR, ubijen je mještanin koji je došao na grob svoje kćeri.

Čak se ni danas ne zna za grobove svih mještana.

Nitko nije odgovarao za zločine

Od svih zločinaca i mogućih počinitelja, jedino je Željko Žakula bio optužen pred našim sudovima zbog zločina u Čanku iz 1992. godine, no presudom Vijeća za ratne zločine Županijskog suda u Rijeci od 29. svibnja 2014. godine optuženi Žakula oslobođen je optužbe.