Terorist ili domoljub? Dokumentarna emisija Istina na vjetrometini povijesti Trećeg programa Hrvatskoga radija posvećena je hrvatskome političkom emigrantu Zvonku Bušiću, njegovu političkome aktivizmu u Austriji i Sjedinjenim Američkim Državama, posljedicama Hrvatskoga proljeća i emigrantskim državotvornim stremljenjima.

Emisija je temeljena na kazališnoj predstavi ”Tko je ubio Zvonka Bušića” nastaloj prema istoimenoj knjizi novinara i publicista Tihomira Dujmovića.

Slušatelji će imati prigodu čuti dijelove iz predstave u kojoj su Zvonka Bušića i Juliene Eden Bušićutjelovili glumci Robert Kurbaša i Ana Vilenica te doznati manje poznate činjenice o otmici američkoga zrakoplova i pogibiji njujorškoga policajca Briana Murreya, suđenju Zvonku Bušiću u Sjedinjenim Američkim Državama, ali razotkriti i razloge njegova nezadovoljstva na slobodi u slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj.

U emisiji Istina na vjetrometini povijesti Hrvatskog radija o Zvonku Bušiću i prilikama odrastanja u Jugoslaviji, emigrantskome životu i povratku u domovinu govore njegova supruga, spisateljica Julienne Eden Bušić, Bušićev prijatelj, hrvatski novinar, filozof i diplomat Benjamin Tolić i novinar i publicist Tihomir Dujmović.

9 KOMENTARI

  1. Tko god kaže da je Bruno Bušič bio terorista, laživac je, i sudi mu po sebi, jer je on odnosno ona terorista, hoću reći oni su teroristi koji njega nazivaju teroristom. Brunu Bušića sam osobno poznavala i za to mogu iskreno reći da je Bruno Bušić bio veliki i iskreni domoljub. Pokoj vječni dadruj njemu Gospodine i oprosti mu grejihe njegove, zbog samoubojstva.

  2. Zasto nas to pitate za heroja i domoljuba Busica To je neupitno da je pokojni vitez Busic bija sav svoj zivot samo domoljub, , Pitaj te nas za pokojnog Franju i ondasnje i danasnje vladare dali su domoljubi ili izdaice , Zasto su ondasnji vladari sa Franjom abolirali cetnike krvnike i ostavili nam ovakovu Hrvatsku di su zavladali udbasi komunisti Yu paraziti i cetnici svi abolirani.

  3. Zasto nas to pitate za heroja i domoljuba Busica To je neupitno da je pokojni vitez Busic bija sav svoj zivot samo domoljub, , Pitaj te nas za pokojnog Franju i ondasnje i danasnje vladare dali su domoljubi ili izdaice , Zasto su ondasnji vladari sa Franjom abolirali cetnike krvnike i ostavili nam ovakovu Hrvatsku di su zavladali udbasi komunisti Yu paraziti i cetnici svi abolirasni.

Komentiraj

Please enter your comment!

* Obvezno potvrditi GDPR

*

Slažem se

Please enter your name here